Ätbar mat kastas bort
Föreläsning på biblioteket i Säffle torsdag 14 nov BUTIKERNA KASTAR BORT FULLT ÄTBAR MAT Det kallas dumpstring. Och handlar om att dyka ner i en butikscontainer och ta hand om fullt användbar och ätbar mat som slängts. Det handlar om mat med utgånget datum och mat som blivit lite skamfilad, med fortfarande användbar.
Andreas Jakobsson har blivit något av en expert på containerdykning. Över tio år har han åkt runt mellan butikerna och plockat "frukterna" av det som butikerna av olika anledningar slängt.
Förutom att det håller matkontot på en låg nivå för familjen har det resulterat i två böcker: Svinnlandet och en Handbok för dumpstrare.
Men för Andreas har hans ansträngningar också ett miljöinslag, inte minst den klimatpåverkan som svinnet bidrar till.
Han menar att vi måste lära oss att sluta slänga fullt ätbar mat.
Det han främst hittar och tar vara på är frukt och grönt och butikernas egenbakade bröd. Men det handlar också om charkvaror, dryck, matfett och annat med utgånget datum angivet på förpackningarna.
Han är ofta engagerad som föreläsare. Om drygt en vecka, torsdag 14 nov är han i Säffle inbjuden av Naturskyddsföreningens lokalförening. Föreläsningen hålls på Säffle bibliotek med start klockan 18.00.