Inkluderande ledarskap – utbildning
Välkommen att anmäla dig till Naturskyddsföreningens utbildning i inkluderande ledarskap för ideella med start i november 2024
Alla som vill ska kunna vara med, komma till sin rätt och ta plats i Naturskyddsföreningen.
Vill du vara med och få kunskap och verktyg att fånga upp och ta till vara på engagemang hos såväl medlemmar som hos dem som ännu inte tagit steget in i Naturskyddsföreningen?
Tillsammans med Lisa Moraeus har vi utvecklat en utbildning som är tillgänglig för fler! Utgångspunkten för utbildningen är hur en som ledare kan bidra till ökat engagemang och inkludering i Naturskyddsföreningen på lokal nivå.
Du behöver ha någon form av ideellt ledaruppdrag inom Naturskyddsföreningen medan du går utbildningen, så att du direkt kan använda dig av dina nya insikter i din roll som ledare, och i de utmaningar du möter i din vardag. Det är då lärandet blir relevant på djupet.
Vad ingår i utbildningen?
Utbildningen består av en inledande heldag på plats i Stockholm, fem kortare träffar på kvällstid (klockan 18.30 - 20.00) på distans via video, samt en avslutande heldag på plats i Stockholm. Det går att delta på distans även vid de fysiska träffarna med vi rekommenderar varmt att delta på plats om möjligt.
Kvällsträffarna genomförs via verktyget Zoom.
Du har tillgång till en digital kursplattform, med förinspelade korta föreläsningar och reflektionsfrågor. Mellan träffarna arbetar du på egen hand med hjälp av inspelade föreläsningar, litteratur och reflektionsuppgifter. Du bör räkna med att avsätta 1-2 timmar per vecka för utbildningen, utöver träffarna.
Programöversikt
Kursavsnitt 1: Inkluderande ledarskap
Fysisk träff på rikskansli i Stockholm: lördag, 9 november 2024 kl 10-16.30
Nu börjar vi! Deltagarna får kliva in i programmet, börja reflektera kring sitt eget ledarskap och formulera en intention. Större delen av dagen ägnas åt inkludering. Här går vi på djupet, målet är att deltagarna har fått nya insikter, både om föreningen och om sig själva.
Kursavsnitt 2: Rekrytering, mobilisering, organisering
Digital träff: onsdag, 27 november 2024 kl 18.30-20.00
Vi behöver bli fler aktiva i Naturskyddsföreningen! Hur når vi ut, hur drar vi till oss fler medlemmar – och hur tar vi hand om dem vi har? Hur rekryterar vi inkluderande och ser till att alla känner sig välkomna och vill stanna kvar?
Kursavsnitt 3: Samtalskultur och konflikthantering
Digital träff: onsdag, 11 december kl 18.30-20.00
Vi behöver skapa ett inkluderande samtalsklimat där alla kommer till sin rätt och kan göra skillnad tillsammans. Vi är varandras arbetsmiljö! Vi kan skapa en kultur som är hälsosam och främjar starkt engagemang.
Kursavsnitt 4: Stå upp för naturen!
Digital träff: onsdag, 8 januari 2025 kl18.30-20.00
Naturskyddsföreningen är en utåtriktad organisation som strävar efter förändring. Det innebär också att stå upp för viktiga frågor, även när det är svårt eller möter motstånd. Som ledare behöver vi träning i att stå upp för naturen!
Kursavsnitt 5: Ideell organisering
Digital träff: onsdag 22 januari kl 18.30-20.00
Naturskyddsföreningen är en ideell, demokratiskt styrd organisation. Vad innebär det för ledarskapet? Hur organiserar vi oss, hur använder vi föreningsformen för att få saker gjort och hur värnar vi föreningsdemokratin? Och föreningsformen bli mer inkluderande?
Kursavsnitt 6: Att leda en grupp
Digital träff: onsdag 5 februari kl 18.30-20.00
Att leda i en ideell organisation handlar oftast om att leda grupper av olika slag. Då behöver vi förstå vad som händer med människor i grupp och vad gruppen behöver av oss som ledare. Hur skapar vi sammanhållning och undviker samtidigt trösklar utåt?
Kursavsnitt 7: Ett hållbart och inkluderande engagemang
Fysisk träff i Stockholm: lördag 8 mars kl 10.00-16.30
Nu sluter vi cirkeln. Hur leder vi Naturskyddsföreningen framåt, på ett inkluderande och hållbart sätt? Hur skapar vi en organisation som gör skillnad och tar hand om vår kraft och vårt engagemang, hur brinner vi utan att brinna ut? Hur fortsätter vi att växa och välkomnar alla som står upp för Naturskyddsföreningens budskap?
Efter genomförd utbildning får du ett intyg som du till exempel kan bifoga till ditt cv.
Naturskyddsföreningens rikskansli står för kostnaden för resan (SJ-tåg), kost och logi vid de fysiska träffarna. Vid avbokning mindre än 14 dagar innan fysisk träff förbehåller vi oss rätten att debitera dig 500 kronor. Boende sker i enkelrum på vandrarhem.
Anmälan gäller för alla tillfällen samtidigt. Sista anmälningsdag är 31 oktober 2024
Kurslitteratur (ingår ej):
Brinna! Att göra skillnad i en ideell organisation av Lisa Moraeus
Motivera ideella – om ledarskap, människors behov och drivkrafter av Aron Schoug,
Om Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är föreläsare, coach och workshopledare inom bland annat grupputveckling, ledarskap, motivation och engagemang, kommunikation och samtalsmetodik. Hon är författare till boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation som kom ut första gången 2012 och i ny upplaga 2016.