Webbinarium

Operation: Rädda bina. Digital kampanjupptakt

Visste du att trädgårdsväxter som marknadsförs som bivänliga i själva verket är fulla av miljögifter som är farliga för bin? Var med och kämpa för våra vilda trädgårdsmästare!

Visste du att trädgårdsväxter som marknadsförs som bivänliga i själva verket är fulla av miljögifter som är farliga för bin? Var med och kämpa för våra vilda trädgårdsmästare!

Under kampanjen riktar vi blicken mot våra trädgårdar, balkonger och uteplatser. Hur kan vi själva bidra till högre biologisk mångfald i vår trädgård. Hur odlas trädgårdsväxter egentligen och varför syns inte fler ekologiska plantor i handeln?

Elin Engdahl - sakkunnig miljögifter berättar om hur vi odlar utan gifter och om vår undersökning som visar att 53 av 54 växter som marknadsförts som bivänliga innehöll bekämpningsmedel.

Så fixar du en plantloppis - med en egen plantloppis eller plantbytardag får du och andra tillgång till obesprutade växter som är bivänliga på riktigt! Vi visar hur.

Om kampanjen - Operation: Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vildbiarter på väg att försvinna. Matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Vi är alla beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av dem. Operation: Rädda bina lanserades 2019 som ett svar på det allvarliga läget. Genom kampanjen har redan tiotusentals människor engagerat sig för bin och andra pollinatörer.

Kampanjen pågår mellan 7 april - 4 juni.

Välkommen att anmäla dig! Du får ett mejl med länk till mötet dagen innan träffen

Information

  • Datum:11 februari 2025
  • Tid:19.00–20.30
  • Plats:Digitalt
  • Kategori:Digitalt möte/aktivitet

Kontaktperson

Hitta hit

  • Digitalt
Visa plats på Google Maps

Anmälan

Anges för aktiviteter som kräver medlemsskap.
Ange eventuellt behov, önskemål eller ställ en fråga till arrangören

Naturskyddsföreningen följer Dataskyddsförordningen (GDPR). Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter och om vår integritetspolicy.