Vad är PFAS?

PFAS är en grupp ämnen som har kol-fluor-bindningar och därför är mycket svårnedbrytbara. De flesta blir kvar för evigt om de hamnar i naturen, och kallas därför evighetskemikalier.

PFAS står för per- och polyflourerade alkylsubstanser. De kan också kallas för högflourerade ämnen.

Alla PFAS är tillverkade av människor. De finns inte naturligt.

Det finns ca 15 000 olika PFAS. Beroende på storlek och laddning kan de vara i gasform, flytande eller i fast form.

Varför används PFAS?

De används för att de har unika egenskaper. Vissa är vatten-, smuts- och fettavvisande, de används till kläder, skor, soffor, mattor, stekpannor, elektronik och mycket mer. Andra PFAS är superbra tensider och bra på att bilda skum, och har tidigare använts i brandskum, eller som processkemikalie i metall- och pappersindustrin. Några fungerar som smörjolja, men med fördelen att den inte drar till sig smuts. Ytterligare andra finns i plaster och gör att plasten blir flamsäker, tål hög temperatur, tål syror och baser och håller länge. De används i datorer, runt elkablar, industriella bakplåtar, labbutrustning, packningar, filter och mycket mer.

Vissa PFAS används även som köldmedier i kyl, frys, värmepumpar och luftkonditioneringsanläggningar, och många av dessa är starka klimatgaser. Det finns till och med bekämpningsmedel och läkemedel som klassas som PFAS. En fluorerad grupp har då kopplats ihop med det verksamma ämnet för att öka dess stabilitet, men i naturen lossnar den fluorerade gruppen och bidrar till de ökande halterna av PFAS.

Varför vill man förbjuda PFAS?

Det som är speciellt med PFAS-ämnen är att de alla innehåller kol-fluor-bindningar, vilket är en av de starkaste bindningarna som finns. PFAS-ämnen kallas ibland för evighetskemikalier för att de är mycket svårnedbrytbara och aldrig bryts ner helt i naturen. Därför kommer mängden PFAS att öka på jorden ända tills vi slutar att producera dem.

De PFAS som forskare har undersökt har visat sig skadliga för hälsan. De kan bl.a. påverka immunförsvaret, öka risken för vissa sorters cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och sköldkörtelsjukdomar. Forskarna misstänker att alla PFAS är mer eller mindre skadliga för hälsan, och därför har politiker föreslagit att alla PFAS ska förbjudas i EU.

Får vi i oss PFAS?

Ja, de allra flesta människor och djur, runt om i hela världen har PFAS i kroppen, till och med isbjörnarna! De flesta påverkas inte, men de som fått i sig mycket PFAS har större risk att få vissa sjukdomar. I Sverige finns flera fall där invånare fått i sig mycket PFAS genom dricksvattnet. Orsaken har varit brandskum som runnit ner i marken och förorenat grundvattnet.

Gränsvärden för PFAS

För att vi inte ska få för mycket PFAS i oss så finns gränsvärden för dricksvatten och vissa livsmedel. Det betyder att om vattnet eller maten innehåller mer PFAS än vad gränsvärdet tillåter så får det inte säljas. Gränsvärdet för fyra vanliga PFAS i dricksvatten är 4 nanogram* per liter.

*ett nanogram är en miljarddels gram.

Hur kan man undvika PFAS?

Det är svårt att helt och hållet undvika PFAS eftersom de är så utspridda och finns kvar i naturen länge eller för evigt. Men det finns saker man själv kan göra för att minska efterfrågan, användningen och spridningen av PFAS.

Att vara medveten om vilka produkter som kan innehålla PFAS är en bra början. Produkter som kommer i kontakt med mat kan innehålla PFAS för att ge en non-stick-effekt, t.ex. stekpannor, micropopcornpåsar och hämtmatsförpackningar. Kläder och andra textilier kan innehålla PFAS för att de ska stöta bort vatten och smuts, t.ex. vattentäta funktionskläder och fasta klädslar på möbler. Kosmetiska produkter kan innehålla PFAS för att de ska få en viss konsistens eller en viss egenskap, t.ex. hudkräm, raklödder och smink. Andra produkter att vara uppmärksam på är rengöringsprodukter, bilvårdsprodukter, skidvalla och impregneringsmedel.

Elektronik är den kategori som oftast innehåller PFAS. Att välja produkter utan är näst intill omöjligt, men vissa företag har minskat mängden de använder med upp till 90 procent. Det visar att det finns alternativ och att påtryckning från konsumenter ger skillnad.

Att vara frågvis och ställa krav gentemot butiker, märken och tillverkare hjälper till att skapa konsumenttryck mot PFAS.

Majoriteten av de PFAS vi får i oss kommer från att PFAS hamnat i mat och dricksvatten. För att förändra det krävs förbud mot alla PFAS. Många jobbar för ett sådant förbud på EU-nivå. Samtidigt är utmaningarna med PFAS globala. Hela världen hänger ihop genom internationell handel och naturens ekosystem. Länder och regioner som fasar ut och förbjuder PFAS blir viktiga föregångare som visar andra att det är möjligt.

Faktafrågor för skolor

Diskussionsfrågor för skolor

Bli först att gilla!

Relaterat innehåll