Flaskpostäventyret Vilse i vattnet
Möt Ålinår, en blyg liten ål som lever i vattnet nära er! Hittar ni flaskpost från henne kan utflykten till vattnet bli något alldeles extra. Natur + fantasi= magi! I det här äventyret bygger ni apelsinbåtar för att visa ålen vägen mot havet.
Att hjälpa ålen Ålinår är spännande och lekfullt och leder till kunskap om vatten och hav av bara farten. Äventyren passar för familjer, Natursnoksgrupper, förskolor och kalas, bara fantasin sätter gränser.
Lämplig ålder: 3-10 år.
Förutsättningar: Bäck eller sjö. Välj helst en plats med ett rinnande vatten som ni kan gå längs med, i samma tempo som vattnet flyter.
Tidsåtgång: Flexibelt.
Material: Vilsebrevet från Ålinår
Flaska med kork till flaskposten
Ekologiska apelsiner
Kniv att dela med, teskedar att äta med,
Karta – för barn från ca 8 år är det bra att ta med en karta så att de kan ta reda på närmaste väg till havet men för yngre barn blir detta ofta för abstrakt.
Viktigt att tänka på! Vattenvett. Tänk alltid på säkerhet för barn vid vatten.
Vid vattnet
Placera uppdragslappen.
Placera lappen i flaskan och lägg flaskan halvt gömd vid vattnet innan deltagarna kommer.
Flaskpostäventyr!
Att få hitta en flaskpost är spännande! Flaskposten kan ligga tydligt synlig eller väl undangömd beroende på vad som bäst passar bäst för barnens ålder.
Yngre barn gillar upprepningar. Har ni letat flaskpost tidigare så lägg gärna upp letandet på samma sätt. Barn över ca 7 års ålder kan gilla mer variation och då är det bra att introducera flaskposten på olika sätt varje gång.
Brevet från ålen Ålinår
Hej fina människobarn!
Nu har jag ätit mig stor och stark! Jag är redo att simma alla 100-tals mil hem till Saragassohavet. Men jag kommer inte ihåg vägen, jag är vilse! Hur hittar jag till havet härifrån? Hoppas ni kan hjälpa mig!
Varma hälsningar,
Ålen Ålinår
Hjälp ålen att hitta till havet
Hemligheten med att kunna hjälpa Ålinår att hitta till havet är att komma underfund med att allt vatten rinner ut mot havet. Titta där ni är. Hur kommer man in/ut från sjön/bäcken där ni är? Om ni följer en bäck eller liknande:
- Blir den smalare eller bredare?
- Snabbare eller långsammare?
- Åt vilket håll rinner vattnet?
Följ gärna vattendraget en bit på upptäcksfärd. Ett enkelt och roligt sätt att ta reda på hur vattnet flyter är ju att bygga något som åker på vattnet, som till exempel en båt. I detta äventyr bygger vi apelsinbåtar som Ålinår enkelt ska kunna se eftersom de är vackert orange. När Ålinår ser båtarna behöver hon bara följa med samma väg som båtarna åker för att komma till havet efter ett tag.
Bygg och sjösätt apelsinbåtar
Skär apelsinerna i halvor och hjälps åt att äta upp innehållet så att bara apelsinskalet blir kvar. Apelsinskalet är det som flyter bäst på apelsinen så ät upp alla klyftorna.
Du har nu en färdig båt som kommer att flyta även om den hamnar upp och ned. Den som vill kan så klart sätta i en liten mast, några små kottar eller pinnar som passagerare och sedan sjösätta båten i det flytande vattnet.
Skulle båten köra fast i kanten brukar det gå bra att peta loss den med en pinne.
Ålinår behöver kanske många båtar som hjälper till.
Att följa apelsinbåtarnas väg brukar vara så uppslukande att det räcker för ett helt äventyr.
Glöm för allt i världen inte att fika!
Förutom att festa loss på apelsin så kan fikastunden vara ett roligt tillfälle att ta reda på mer om ålen Ålinår i vår ålsaga. Lämna platsen snyggare än när ni kom. Ta hand om flaskposten i ett obevakat ögonblick och ta med hem.
Nyfikna samtal
Att vara tillsammans i naturen öppnar för samtal om stort och smått. Ställ gärna öppna frågor till gruppen och njut av de fantasifulla och kloka svaren. Låt barnen fundera och svara först, innan du berättar det du vill säga.
Det kommer ofta upp en mängd frågor om hur naturen hänger ihop. En del frågor kan vi vuxna svara på och andra inte. Det är ok! Delta i barnens nyfikenhet. Ofta vet de själva mer än de tror så låt dem själva fundera och spekulera.
Ta med frågorna hem för att kolla upp efteråt vid behov! Längre ner hittar du exempel på intressanta saker att tala om.
Skriv till ålen
Plocka fram papper och pennor. Skriv och rita svar till ålen där ni förklarar hur hon ska göra. Låt gärna de yngre barnen rita apelsinbåtar som hjälper ålen hitta rätt. Lite äldre barn kan gilla att med din hjälp få göra en egen karta eller beskrivning över hur ålen ska simma till havet. Stoppa in breven i flaskan och lägg vid strandkanten.
Lämna platsen snyggare än när ni kom. Ta hand om flaskposten i ett obevakat ögonblick och ta med hem.
Fråga: Hur hänger allt vatten på jorden ihop?
Svar: Vattnet är alltid på resa, det rinner genom marken under våra fötter, sugs upp genom en blomma och vidare som nektar till ett bi … från biets utandningsluft upp till molnen och ner igen. Ibland blir det kvar länge någonstans. I de djupaste istäckena vid Nordpolen och Sydpolen kan samma vatten ha varit infruset i 100 000-tals år. Men det mesta av vattnet rör sig hela tiden. Från havsytan avdunstar vattenånga, som stiger uppåt och blir till moln. Vattnet håller sig i molnen omkring tio dagar (i snitt) innan det regnar ner igen. Sedan väljer vattnet alltid den väg som går mest neråt, antingen ner i jorden eller vidare i bäckar som blir till åar, sjöar och till sist hav.
En vattendroppe är en liten resenär som hela tiden tar med sig saker som den stöter på under sin resa. Om en bil droppar bensin på vägen kommer snart regndropparna dit och tar bensinen vidare på sin resa, till grundvattnet där vi hämtar dricksvatten, eller till havet.
Fråga: På vilket sätt är haven viktiga för oss?
Svar: Egentligen borde kanske inte vår planet heta Jorden, utan Havet. Det mesta av jordens yta är nämligen inte jord, utan hav. Livet på vår planet är beroende av friska hav. Mer än hälften av syret som vi andas kommer från haven, från pyttesmå flytande växter som kallas växtplankton. Precis som våra växter på land andas de ut syre, som vi kan andas in. Varje växtplankton är en så liten grön prick att vi inte ens kan se den, men haven är väldigt stora och växtplanktonen är väldigt många, så därför blir de viktiga för oss.
Haven fångar också upp mycket av koldioxiden som vi släpper ut, till exempel när vi flyger eller åker bil. Kommer ni på andra saker som haven ger oss? (Kan vara till exempel fisk, äventyr och bad.
Fråga: Varför vill ålarna till Saragassohavet?
Svar: Alla europeiska ålar kläcks i Sargassohavet för att sedan röra sig med strömmarna till Europa. Ålarnas instinkt är att som fullvuxna ålar ta sig tillbaka till Sargassohavet för att fortplanta sig.
Kort ålfakta
Tyvärr är den europeiska ålen en av våra mest hotade arter och bedöms vara akut hotad på den svenska rödlistan. Ålynglen har minskat med 98 procent sedan 1960-talet. Enligt forskarna beror minskningen av arten på ett kraftigt överfiske, både legalt och illegalt, samt på att ålarna under sin färd längs floder fastnar och dödas i vattenkraftverkens turbiner.
Alla arter är viktiga för balansen i naturens ekosystem. Den europeiska ålen är liksom alla hotade arter viktig att värna och bevara.
Illustration: Anders Rådén
Tänk alltid på säkerheten för barn vid vatten.
”Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.
Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten
De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när man lämnar barnen ensamma en kort stund.
Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.
Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.
Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning."
Läs mer om säkerhet för barn vid vatten:
https://www.dinsakerhet.se/sakrare-fritid/hav-och-sjo/barn-vid-vatten/