På ett enkelt sätt sorterar gruppen arter och kommer så småningom till själva artnamnet på några eller alla de samlat.
Syftet med övningen
Att börja lära sig att det finns organismer som är lika och de som är olika och på så sätt närma sig artbegreppet och arternas olika namn. Detta för att få fler att förstå att det är roligt att kunna artnamn.
Så här genomför ni övningen/aktiviteten
Steg 1
Lägg ut den största duken på marken. Duken är tom till att börja med.
Instruktion: Hämta fem natursaker var. Ni kan välja olika blommor, kottar, mossor, lavar eller något sådant. Det kan vara något du kan namnet på eller något som du inte alls vet vad det är. När ni kommer tillbaka ska ni lägga era 5 saker på den stora duken.
Den som blir färdig och lite rastlös kan du be gå och fråga dem som inte är klara om de vill ha hjälp att hitta sina 5 arter.
Ibland brukar deltagarna redan i det här läget börja sortera på den stora duken. Låt det få vara som det blir.
Anpassa instruktionen för om ni ska träna på endast mossor, enbart blommor eller vilken avgränsning du själv vill göra.
Alla arterna/natursakerna läggs på den stora duken.
Steg 2
Lägg ut de två näst största dukarna (tomma) på marken bredvid den stora duken med alla arterna/natursakerna.
Instruktion: Allt på duk 1 ska flyttas till de två mindre dukarna. Sortera så att det som hör ihop på ett sätt hamnar på den ena duken och det som hör ihop på ett annat sätt hamnar på den andra.
Deltagarna hjälps åt genom att diskutera sig fram till hur de ska gruppera. Vad som ska placeras på vilken duk och varför. Försök locka deltagarna så att alla hjälps åt.
Steg 3
Ta bort den största duken som nu är tom och ersätt den med de fyra lika stora dukarna. De två dukarna med arterna/natursakerna på ligger kvar.
Instruktion: Allt på de två dukarna ska nu flyttas till de fyra mindre dukarna. Sortera på samma sätt som när ni sorterade för två dukar men nu ska det bli fyra grupper som hör ihop på sitt eget sätt. Deltagarna hjälps åt genom att diskutera sig fram till hur de ska gruppera.
Steg 4
Ta bort de två dukarna som nu är tomma och ersätt dem med de åtta lika stora dukarna. De fyra dukarna med arterna/natursakerna på ligger kvar.
Deltagarna delas nu in i åtta grupper så att de kommer att få ansvar för att något hamnar på var och en av de åtta dukarna. Du behöver inte bestämma vilken grupp som ansvarar för exakt vilken duk i detta läge. Det blir bara krångligt att hålla reda på. Efter som det är åtta grupper och åtta dukar så kommer det att gå jämnt upp.
Instruktion: Till första gruppen: Kan ni hitta något på de fyra dukarna som ni känner igen, kanske tror eller vet att ni kan namnet på?
Instruktion: Till nästa grupp: Kan ni hitta något annat på de fyra dukarna som ni känner igen, kanske tror eller vet att ni kan namnet på?
Du ber grupperna att flytta över något som de känner igen och kan namnet på. Vänd dig till varje grupp i tur och ordning. Kan de inte namnet på någon art lockar du fram namnet.
När de åtta dukarna är fyllda med en art är det dags att börja träna med en av de många övningarna för artträning.
Det är helt OK att välja ett familjenamn om du inte är helt säker på exakt art. Ex: Fibbla, ormbunke, viol …
Börja artträna.
Exempel på Artträning-övningar
- Fortare fortare
- Artstafett
- Stinas russinlek
Material som behövs
- Lakan att dela till 15 artdukar
- Böcker med olika arter
Detta kan hända
- Försök att få alla att vara med i sorteringen
- Försök att undvika att någon ”för fort” säger vilken arten är.
- Det finns risk för att vissa vill visa sig duktiga genom att säga att det där är en sån och en sån. Medans de andra inte hänger med.
Källa/Liknande övning
Förslag till metodik av Snokledare Bosse Bergenholtz i Värnamo. Modifierat av Eva Lindberg.