Ta tillvara hela pumpan och minska matsvinnet
Ett riktigt roligt och kreativt halloweenpyssel är att karva pumpor. Men tyvärr slängs mycket av det som skopas ut ur pumporna trots att det är både gott och nyttigt! Vi har tipsen för att motverka pumpasvinnet.
Halloween är pumpornas högsäsong. Mängder av pumpor karvas ut för att bli skrämmande ljuslyktor. Men vad ska du göra med det utkarvade innehållet? Vi vill uppmuntra alla pumpakarvare att även ta hand om pumpans insida och bad därför om tips från våra följare på Instagram. Tack för alla fina förslag!
Tips på vad du kan göra med pumpa:
- Kakbakning. Baka morotskaka men byt ut morot mot pumpa.
- Pumpasoppa. Laga en god soppa, till exempel med curry och ingefära.
- Ugnsrosta pumpan. Skär i bitar och rosta i ugnen tills de är mjuka. Ät som de är eller mosa den rostade pumpan till en pumpadipp. Den rostade pumpan passar också fint i risotto.
- Kärnorna är goda att rosta i ugn med lite salt och olja på.
- Pumpa stroganoff. Ugnsrosta pumpan i bitar, gör en stroganoffsås och blanda i pumpabitarna.
- Ansiktsmask. Gör en pumpapuré och blanda eventuellt med till exempel yoghurt till önskad konsistens.
- I bakning och pannkakor. Mixa med vatten till degvätskan och baka bröd, pizza eller pannkakor.
- Släng inte skalet! Gör chips istället. Tvätta pumpan innan du skalar den. Lägg sedan skalbitarna i en skål och kör på med ganska mycket salt och en liten skvätt olja. Hellre för lite olja än för mycket. Ställ in i ugnen i cirka 20 min på cirka 150 grader.
- Hundkex. Dela och rosta med skalet på. Kör sedan i matberedare med mjöl och malda linfrön och gör hundkex.
Vi önskar er alla en ruskigt god pumpasäsong!