53 av 54 trädgårdsväxter innehöll minst en typ av bekämpningsmedel
Naturskyddsföreningens undersökning visar att 53 av 54 växter som marknadsförts som bivänliga innehöll bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel hittades i alla delar av växten och jorden. Det var flest antal bekämpningsmedel i jorden, men de högsta koncentrationerna fanns på blommorna.
Totalt antal bekämpningsmedel:
Här är några av värstingarna
Dessa bekämpningsmedel upptäcktes i höga halter, på många växter eller trots att de är förbjudna.
Klordan (förbjudet)
Klordan är ett insektsmedel som är skadligt för bin och cancerogent för människor. Det är dessutom listat under Stockholmskonventionen som en långlivad organisk förening (POP) och ska ha fasats ut globalt sedan 2004. Nedbrytningsprodukten av klordan, oxyklordan, hittades i rötterna och jorden på flera krukväxter.
Imidakloprid, tiakloprid och indoxacarb (förbjudet)
Dessa tre insektsmedel som hittades i flera olika växter är förbjudna att använda inom EU och skadliga för bin. De är dessutom mycket giftiga för vattenlevande organismer. Tiakloprid är även toxisk för reproduktionen och misstänkt cancerogent.
Imidakloprid hittades i blad, jord och rötter på 3 olika typer av växter med märkning från Sverige. Tiakloprid hittades på blommor, blad och jord på en syrenbudleja (fjärilsbuske). För både tiakloprid och imidakloprid, utfärdades nöddispanser under 2021 och 2022 för användning i Bärhäggmispel och solros. Ingen av dessa växter ingick dock i studien.
Pirimikarb
Insektsmedlet pirimikarb som hittades i 35 växtprover och 10 fröprover var det näst vanligaste medlet som hittades. Pirimikarb är inte förbjudet att använda men är skadligt för bin, misstänkt cancerogent och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Pirimikarb hittades i höga halter, men det kanske mest oroväckande är att det hittades på en ätbar basilika i halten 3,5 mg/kg. Denna halt är långt över det lagliga gränsvärdet (0,8 mg/kg) för en basilika som ska ätas. Upptäckten av primikarb på den ätbara basilikan har anmälts till ansvarig myndighet. Andra växter som inte är ätbara innehöll också höga halter pirimikarb, tex kärleksört innehöll 4mg/kg i jorden och 1,5 mg på bladen. Sommarljus innehöll 1.1 mg/kg på blommorna och 3,4 mg/kg på bladen.
Boskalid
Vanligaste bekämpningsmedlet på växterna och fröna var svampmedlet boskalid som hittades i 45 av krukväxterna och i 10 av fröpåsarna. Boskalid är inte förbjudet men det är giftigt för vattenlevande organismer. Boskalid är inte klassad som skadlig för bin men vetenskapliga studier har visat att boskalid ökar dödligheten hos bin.
Folpet
Svampmedlet folpet hittades i i extremt höga halter, så höga som 137 mg/kg på lavendelblommor. Folpet är turligt nog inte klassat som skadligt för bin men tyvärr är det misstänkt cancerogent och mycket giftigt för vattenlevande organismer.
Karbendazim (förbjudet)
Karbendazim är ett svampmedel som är förbjudet att använda, och det har inte varit tillåtet inom EU sedan 2016. Karbendazim är även en nedbrytningsprodukt till tiofanatmetyl vilket förbjöds först 2020. Karbendazim hittades i 15 olika rot och jord-prover från en återförsäljare. Karbendazim är mutagen och toxisk för reproduktionen, giftig för daggmask och andra marklevande organismer och mycket giftigt för akvatiska organismer. Det är oroväckande att karbendazim hittades i flera krukor som sedan med stor sannolikhet planteras ut i trädgårdar
Iprodion och Pyrazofos (förbjudet)
Iprodion och pyrazofos är två svampmedel som hittades i jord och blad i två krukväxter från samma återförsäljare. Iprodion är föbjudet sedan 2017 och pyrazofos har aldrig varit godkänt inom EU. De är båda två biskadliga, mycket giftiga för vattenlevande organismer och dessutom är ipodion misstänkt cancerogent.
Mer än hälften av de bivänliga växterna innehöll bekämpningsmedel skadliga för bin
54 procent av växterna som märkts som bivänliga innehöll minst ett bekämpningsmedel som är klassat som skadliga för bin. Att ett bekämpningsmedel inte är klassat som skadligt för bin betyder inte att det är ofarligt för bin. Ett exempel är bekämpningsmedlet boskalid som var det vanligast förekommande bekämpningsmedlet på växterna och i fröpåsarna. Boskalid är inte klassat som skadligt för bin, men vetenskapliga studier har visat att boskalid ökar dödligheten hos bin. Naturskyddsföreningens undersökning av bivänliga växter och fröpåsar upptäcktes totalt 22 olika bekämpningsmedel som är klassade som skadliga för bin.
Trädgårdsväxterna och fröpåsarna innehöll:
Läs mer: Vad är PFAS?
76 procent innehöll minst ett medel som är farligt för människor
Av de bivänliga växterna innehöll 76 procent minst ett medel som är farligt för människor. Naturskyddsföreningens undersökning hittade totalt 23 olika bekämpningsmedel som är klassade som cancerogena, mutagena eller toxiska för reproduktion. Mer specifikt så kan, eller misstänks, 13 av substanserna orsaka cancer, 2 ge genetiska defekter och 12 skada det ofödda barnet eller fertiliteten.
Värst i test: En skärmlavendel innehöll 22 olika bekämpningsmedel!
Den trädgårdsväxt som hade flest olika bekämpningsmedel var en skärmlavendel. Den var inte bara märkt som bivänlig utan hade dessutom blomsterbranschens egen hållbarhetsmärkning MPS.
Mer än hälften av alla fröpåsar innehöll bekämpningsmedel
36 av 68 testade fröpåsar innehöll minst ett bekämpningsmedel. I jämförelse med växterna var det var däremot färre bekämpningsmedel per prov i fröerna och koncentrationen i fröerna var lägre. Naturskyddsföreningen testade även sina egna fröpåsar, de innehöll inte bekämpningsmedel.
Vill du veta mer? Här hittar du hela rapporten.
Det som visas på denna sida är några utdrag. För dig som vill veta mer finns hela rapporten som PDF.
rapporten
Bristande reglering i blomsterbranschen
Kartläggning av blomsterbranschen visar på att det är en stor och komplex internationell marknad med brist på reglering och kunskap. En växt som säljs i Sverige kan ha odlats i många olika länder innan den når butikshyllan. Tyvärr saknas det krav på att ange ursprungsland på prydnadsväxter, vilket gör att det är omöjligt för konsumenten att veta varifrån växten ursprungligen kommer. Även om växten är märkt med "Från Sverige" så behöver det inte betyda att den bara är odlad i Sverige.
Rädda bina: stoppa gifterna!
Trädgårdsväxter och fröpåsar märkta som bivänliga ska inte innehålla bekämpningsmedel som kan skada bin och människor. Om du håller med, skriv under vår namninsamling du också och uppmana blomsterbranschen att ta sitt ansvar.
Krav till politikerna
Svenska politiker måste arbeta aktivt inom Sverige och EU för en generellt minskad användning av bekämpningsmedel.
Det måste införas gränsvärden för bekämpningsmedel i prydnadsväxter på EU-nivå. När gränsvärden finns på plats måste en ansvarig myndighet kontrollera så att de växter som säljs är lagliga.
Vid offentliga upphandlingar bör miljömärkta växter köpas in till parker och offentliga planteringar.
Uppmaning till blomsterbranschen
Blomsterbranschen måste ta sitt ansvar och se till att inte skadliga och olagliga bekämpningsmedel används vid odling av plantorna de säljer. Om växter marknadsförs som bivänliga så ska de vara bivänliga.
Branschen måste i sina leverantörskedjor efterfråga information om var växterna kommer ifrån och hur de är odlade. De måste också vara transparenta med denna information gentemot kunderna.
Butiker måste köpa in miljömärkta växter och ge långsiktiga garantier till blomsterodlare så att de kan och vågar ställa om.
Rekommendationer till dig som köper växter
Fråga i butiken om de har ekologiskt odlade växter. Du kan även fråga om hur deras växterna är odlade och om de innehåller skadliga bekämpningsmedel.
Du behöver inte köpa nytt. Att dela sticklingar och byta frön går alldeles utmärkt med många trädgårdsväxter, dessutom är det gratis!
Stöd vårt arbete
Det görs fortfarande långt ifrån tillräckligt för att skydda vår värdefulla natur och bromsa de klimatförändringar som vi människor orsakar. Hjälp oss att fortsätta arbeta för en tuffare klimatpolitik.
Så odlar du utan gifter
För att skapa en trädgård fri från bekämpningsmedel finns det flera saker du kan göra. Här får du flera tips om hur du odlar giftfritt!
Utan bin ingen mat?
Kan du tänka dig en värld utan blommande växter? En värld utan kaffe, choklad eller vanilj? Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor.