9 800 skrev under för en EU-lag som ställer krav på företag
I slutet av januari 2023 lämnade vi över nästan 10 000 namn till de svenska EU-parlamentarikerna i Bryssel. Vi krävde en skarp EU-lag som ser till att företag blir skyldiga att respektera mänskliga rättigheter, miljö och klimat kopplat till deras verksamhet – även utomlands.
Miljöförsvarare mer hotade än någonsin
Kampen för att bromsa klimatförändringarna och minska utarmningen av biologisk mångfald är akut. I frontlinjen står miljöförsvarare världen över. Men priset de får betala är högt med hot, våld och död som en del av deras vardag.
Miljöförsvarare i Sverige möter hat och hot
När vi pratar om utsatta miljöförsvarare handlar det ofta om de platser där det är allra farligast att stå upp för naturen. I länder som Brasilien, Filippinerna och Colombia kan det handla om liv och död. Men även i Sverige vittnar miljöengagerade om hat och hot.
De dödligaste branscherna för miljöförsvarare
Under de senaste tio åren har 1733 miljöförsvarare dödats för att de skyddade sin mark och sina naturresurser. Det innebär en mördad miljöförsvarare varannan dag. De miljöförsvarare som motsätter sig gruvor, plantager eller skogsavverkningar lever farligast. Det är hög tid för företagen att ta större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter.
Varför behövs bindande regler för miljö och mänskliga rättigheter?
Svenska och europeiska företag kan i dag orsaka miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter runtom i världen – utan att kunna ställas till svars. Just nu förhandlas en ny lagstiftning inom EU som ska sätta stopp för det.
AKTIVITETER
5 saker du kan göra för miljöförsvarare
Vill du och din lokala krets stötta miljöförsvarare? Här har vi samlat massor av tips och råd!
MANIFESTATION
Arrangera en manifestation
Stå upp för miljöförsvarare och hjälp oss att sprida budskapet genom att arrangera en manifestation på din ort. Här får du tips om hur!