Ny undersökning: 53 av 54 "bivänliga" plantor innehåller bekämpningsmedel som kan skada bin. Som miljömedveten trädgårdsodlare är det lätt att känna sig lurad!
Och det här är inte ett litet problem: Svenska blomsterhandlare och handelsträdgårdar omsätter ca 5 miljarder kronor varje år.
Handeln måste ta ansvar för att skadliga och olagliga bekämpningsmedel inte används på plantorna som de säljer. Skriv på för bättre märkning och strängare regler så att vi kan odla bivänligt utan att sprida gifter i miljön!
ny rapport
Bekämpningsmedel på bivänliga växter
Vi har låtit analysera hur mycket bekämpningsmedel som finns på växter som marknadsförts som "bivänliga". Vi hittade sammanlagt 68 olika bekämpningsmedel på alla plantor utom en. Däribland ämnen som är skadliga både för bin, människor och vattenlevande organismer.
Frågor och svar om bekämpningsmedel på trädgårdsväxter
Vad händer med företag som sålt plantor med förbjudna ämnen? Om jag tar på en växt med bekämpningsmedel, får jag det på mig då? Här hittar du vanliga frågor och svar!
Miljömärkning av trädgårdsväxter
Vilka miljömärkningar finns för trädgårdsväxter och vad innebär de? Här får du hjälp att hitta rätt så att du kan välja blommor som är bivänliga på riktigt.
Stöd insamlingen för bina
Sveriges vilda bin står inför en kritisk tid. Deras livsmiljö krymper, populationen minskar och hoten mot deras överlevnad blir alltmer akuta. Därför har vi startat en insamling till bina, du kan hjälpa oss att nå målet genom att ge en gåva!
Så kan du odla giftfritt
För att skapa en trädgård fri från bekämpningsmedel finns det olika saker du kan göra. Här har vi listat några sätt att odla giftfritt.
Tips: så fixar du en plantloppis!
Med en egen plantloppis eller plantbytardag får du och andra tillgång till obesprutade växter som är bivänliga på riktigt!
Har du förbjudna växtskyddsmedel hemma?
I oktober förbjöds 2021 förbjöds flera växtskyddsmedel för användning i trädgård. Här kan du se vilka de är, och vad du ska göra med dem. Dessutom tipsar vi om hur du sköter din trädgård utan bekämpningsmedel.
Utan bin ingen mat?
Pollinering är gratis, men värt miljarder. Den är viktig för maten vi äter och för stabila ekosystem. När bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Kan du tänka dig en värld utan bin?
Åtta frågor och svar om kemiska bekämpningsmedel
Varför används kemiska bekämpningsmedel och hur dåliga är de för miljön egentligen? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om kemiska bekämpningsmedel, eller växtskyddsmedel som de också kallas.
företag
Gör skillnad som företag
Tillsammans kan vi skapa de åtgärder som behövs för att rädda våra livsviktiga pollinatörer och som företag spelar ni en viktig roll. Genom att bli stödföretag, ge en företagsgåva eller bli kampanjpartner är ni med och stödjer arbetet för bin och biologisk mångfald.
operation: rädda bina
Om kampanjen
Operation: Rädda bina är en satsning av Naturskyddsföreningen med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden. Läget för vilda bin och andra pollinatörer är akut. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vildbiarter på väg att försvinna. Matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Vi är alla beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av dem. Operation: Rädda bina lanserades 2019 som ett svar på det allvarliga läget. Genom kampanjen har redan tiotusentals människor engagerat sig för bin och andra pollinatörer.