Sluta förgifta våra vatten med PFAS!

Trots att PFAS kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar finns det i vatten över hela landet. Det är hög tid att agera.

Ny analys visar: PFAS i 92 % av dricksvattenproverna

Naturskyddsföreningens medlemmar har testat svenskt kranvatten för PFAS. Resultatet för kranvattnet var något bättre än vår tidigare undersökning. Det kan förklaras med bättre rening av Sveriges dricksvatten påbörjats i och med att det tillåtna gränsvärdet för PFAS sänks kraftigt från och med 2026. Dessutom testades ytvatten från sjöar och vattendrag. 100 procent av ytvattenproverna innehöll PFAS.

Hjälp oss att avgifta vardagen!

Vi lever i en värld där farliga kemikalier finns överallt runt omkring oss. De finns i våra prylar och i maten. De sprids i naturen och är ett hot mot både människor och djur. Med din gåva bidrar du till arbetet för att förbjuda farliga kemikalier och miljögifter. Hjälp oss att stoppa PFAS!

Högst uppmätta halter av PFAS

Den högsta halten på 22 ng/L uppmättes i kommunalt dricksvatten i området Irsta i Västerås. Även Halmstad (6,5 ng/L) och Gävle (7,4 ng/L) uppmätte halter över det nya gränsvärdet. Halmstad har länge renat sitt dricksvatten och kommer arbeta för att förbättra reningen ytterligare. Gävle håller på att testa ut vilken rening de ska ha. Västerås är medvetna om deras höga halter vid en av de två vattentäkterna som försörjer staden.

6miljarder
Enligt Svenskt Vatten beräknas omställningen för rening av Sveriges dricksvatten i samband med att det nya gränsvärdet införs kosta 6 miljarder. Plus 1 miljard löpande per år.

Så påverkar PFAS våra kroppar

Populationsstudier på människor visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar. De två mest kända PFAS-ämnena PFOS och PFOA är även misstänkt cancerframkallande och kan ha negativa effekter på reproduktionsförmågan. Vilka halter man utsätts för, när i livet, och under hur lång tid, tros spela en avgörande roll. Men av de tusentals PFAS som finns på marknaden är de allra flesta PFAS ännu helt otestade. 

Dricksvatten är en av de vanligaste källorna till att vi får i oss PFAS

Majoriteten av den PFAS vi får i oss kommer från föroreningar i mat och dricksvatten. Utsläpp till naturen sker vid tillverkningen av produkter (som till exempel köksredskap med teflon), vid användning av produkterna (tex skidvalla och skönhetsprodukter) och när produkterna blir avfall. 

Tusentals PFAS – men bara 21 undersöks i dricksvatten

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA sammanställer regelbundet den allra senaste forskningen kring olika hälsorisker från livsmedel. 2008 var rekommenderat dagligt intag för PFOS 150 ng/kg. Tolv år senare sänktes rekommendationen till 0,6 ng/kg för totalt fyra PFAS -ämnen (inkl PFOS). Det är alltså viktigt att förstå att gränsvärden och riktvärden sätts utifrån den kunskap som finns tillgänglig. Det gör att värdena ofta ändras med åren, vartefter som forskningen ger ny kunskap.

Så sprids PFAS i miljön

PFAS är mycket svårnedbrytbara och kan transporteras långt med vatten- och luftströmmar. Därför har ämnena fått stor spridning i miljön och finns över hela jordklotet. Sverige har ingen egen tillverkning av PFAS, men trots det hittas PFAS i alla vattenprov från sjöar och vattendrag.

Kranvatten

Allt du (inte) vill veta om PFAS i dricksvatten

I Sverige räknar vi med att vattnet som kommer ur kranen är rent och hälsosamt, men stämmer det? Här svarar vi på vanliga frågor om PFAS i vårt dricksvatten.

PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Frågor och svar om PFAS

Vad är PFAS? Är det farligt? Hur undviker jag det? Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om de högfluorerade ämnen som finns överallt ibland oss.

PFAS-förorenade områden

Tusentals platser runtom i Sverige är förorenade av evighetskemikalierna PFAS. De läcker till våra vattendrag och förgiftar vårt dricksvatten.

Analysrapport: PFAS i dricksvatten och ytvatten

Naturskyddsföreningen har låtit analysera PFAS i kranvatten från 63 fastigheter runt om i landet samt ytvatten från 19 sjöar och vattendrag och ett regnvattenprov. Utifrån de prover som analyserats kan man konstatera att PFAS finns spritt i hela landet och att det inte är enkelt att förutspå var halterna kan vara höga.

PFAS hittades i alla ytvattenprover och i 92 procent av dricksvattenproven. Detta visar på att PFAS kontinuerligt läcker ut och sprids till naturen och till våra sjöar och grundvatten. PFAS i dricksvatten kommer från många källor och det är först när tillförseln av PFAS till naturen stoppas som halterna kan minska i våra vatten.

Engagera dig i kampanjen

Vill du eller din lokalförening engagera er för att få bort PFAS? Här kan du som är medlem ladda ner och beställa material!