Bra med miljömärkt tvål, schampo och hudkräm

Miljömärkningar hjälper oss som inte är kemister och kan förstå innehållsförteckningarna att välja miljövänligare produkter. Ibland har tillverkarna egna påhittade märkningar som inte betyder någonting alls. Bra Miljöval och Svanen är oberoende och ställer hårda krav på innehållet.

I toppen hittar du Bra Miljöval och Svanen

Bra Miljöval och Svanen ställer hårda krav på innehållet, både när det gäller din hälsa och miljön. De går längre än lagen och förbjuder många ämnen, och begränsar mängden av andra ämnen som får finnas i produkten. Dessa märkningar har krav på hela slutprodukten, inte bara delar av innehållet.

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens märkning, och Svanen är Nordiska ministerrådets märkning. De är alltså helt oberoende av företagen som säljer produkterna, vilket är viktigt.

Kraven skärps regelbundet för att produkterna ständigt ska bli bättre. I dag finns ungefär 1 300 hygien- och skönhetsprodukter som är miljömärkta, och du hittar dem ofta i vanliga butiker.

Näst bäst miljömärkning: EU Ecolabel, Cosmos Organic och Natrue  

Hittar du inte Bra Miljöval eller Svanen? Håll utkik efter EU Ecolabel, Cosmos Organic eller Natrue. De tar också hänsyn till hälsa och miljö, men inte riktigt lika noggrant.

Cosmos Organic har mellan 5 och 100 procent ekologiskt innehåll, ju mer desto bättre förstås. (Enbart Ecocert, utan tillägget Cosmos Organic, har inte samma stränga krav.)

Natrue har också en hel del produkter med ekologiskt innehåll. EU Ecolabel är en europeisk märkning som främst finns på hygienprodukter för stora inköpare.

Är produkter utan miljömärkning dåliga?

Att en produkt är omärkt behöver inte betyda att den är dålig för din hälsa eller för miljön. Men om produkten inte har någon märkning är det helt enkelt svårare att veta, om man inte råkar vara kemist. För de flesta av oss är det krångligt och svårt att läsa och förstå innehållsförteckningar.   

Men det är väl bra om det står ”naturligt” eller ”ekologiskt”?

Ekologisk mat och dryck är toppen! Där finns det tydliga lagar och regler för vad som får kallas ekologiskt. Men när det gäller hygien- och skönhetsprodukter finns inga sådana lagar. Ja, du läste tyvärr rätt. Ett schampo som kallas ”organic” kan alltså innehålla 0,5 procent ekologiskt granatäpple, men också en massa andra ingredienser som är sunkiga för hälsan och miljön. 

Låt dig inte luras av påhittade miljömärkningar!

På flaskan eller burken kanske det står om hur naturlig eller ekologisk produkten är, och det kanske till och med finns någon symbol som ska ge intrycket av att påståendet stämmer. Men många företag har hittat på egna symboler, det kan vara ett grönt löv eller något som ser ut som en stämpel, för att produkten ska verka mer schysst mot naturen eller hälsan. Det är lätt att ta för givet att de innebär en kvalitetsstämpel, men de behöver faktiskt inte betyda någonting alls!  

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 7

Relaterat innehåll