Så funkar Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen är en ideell förening för naturskydd och miljövård. Vi är Sveriges största, demokratiskt uppbyggda miljöorganisation och vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Så här organiserar vi oss.
Naturskyddsföreningen är en ideell förening för naturskydd och miljövård. Vi är Sveriges största, demokratiskt uppbyggda miljöorganisation och vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Så här organiserar vi oss.
Naturskyddsföreningen har över 200 000 medlemmar och våra lokala och regionala föreningar finns i hela landet. Alla medlemmar kan vara med och påverka föreningens arbete, vilka frågor som ska prioriteras och hur vi ska arbeta på bästa sätt. Det innebär att vi är Sveriges största demokratiskt uppbyggda miljöorganisation.
Som folkrörelse står vi upp för öppenhet, solidaritet och alla människors lika värde. De är grundläggande, värderingsmässiga utgångspunkter i varje demokratiskt samhälle.
Lokal nivå: Naturskyddsföreningen finns över hela landet i lokala föreningar som kallas kretsar. Det finns 270 kretsar, nästan en i varje kommun.
Kretsarna är självständiga med egen och varierande verksamhet som till exempel kurser, utflykter, debatter och andra aktiviteter. De jobbar ofta med att påverka kommunens lokala miljöarbete. Kretsen tar beslut om sin egen verksamhet och det är kretsens medlemmar som väljer ledamöter till kretsens styrelse på en kretsstämma.
Regional nivå: Naturskyddsföreningen har 24 länsförbund. De jobbar med länsövergripande miljöfrågor, till exempel att vara remissinstans vid vägbyggen och att ordna kurser och utbildningar. Ett länsförbunds styrelse väljs av ombud för länets kretsar. På länsstämmorna kan varje krets lägga fram förslag på hur verksamheten ska se ut.
Kretsar får sända ombud till länsstämman beroende på antalet medlemmar i kretsen enligt följande:
upp till 1000 medlemmar = 4 ombud
1001–2000 medlemmar = 5 ombud
2001 eller fler medlemmar = 6 ombud
Naturskyddsföreningen har också tio regionala kanslier som stöttar och samordnar kretsarnas och länsförbundens verksamhet.
Nationell nivå: Naturskyddsföreningen har en nationell riksstyrelse som väljs av ombud för kretsarna och länsförbunden på en riksstämma. Riksstämman är Naturskyddsföreningens högst beslutande organ och fattar även beslut om verksamhetsmål.
Kretsar får sända ombud till riksstämman beroende på antalet medlemmar i kretsen enligt följande:
upp till 1000 medlemmar = 1 ombud
1001-3000 medlemmar = 2 ombud
3001 eller fler medlemmar = 3 ombud
Riksstyrelsen utser en generalsekreterare som högsta chef för ett rikskansli med anställda. Rikskansliet verkar inom Naturskyddsföreningens prioriterade områden och hanterar även föreningens ekonomi, medlemsregister, medlemstidningen Sveriges Natur, föreningsutveckling, kommunikation, remissvar och många andra frågor som berör hela föreningen.
Vartannat år samlas medlemmar och ombud från kretsar och länsförbund från hela landet till Naturskyddsföreningens riksstämma. Då väljs en riksstyrelse och beslut fattas om vilka sakfrågor som ska prioriteras i föreningens arbete. Alla medlemmar kan lämna in förslag, så kallade motioner, till riksstämman. Förslag från riksstyrelsen kallas för propositioner. Medlemmar får yttra sig på riksstämman, men det är bara ombuden som får rösta.
Inför varannan riksstämma lägger riksstyrelsen fram förslag på verksamhetsriktlinjer för kommande fyraårsperiod. Verksamhetsriktlinjerna är det viktigaste styrdokumentet för verksamheten utöver föreningens stadgar.
Riksstyrelsen ska mellan riksstämmorna se till att verksamhetsriktlinjerna och de andra stämmobesluten följs, samt att hela föreningens demokrati och organisation fungerar och utvecklas. För att de tagna besluten ska kunna genomföras finns rikskansliet som arbetar på riksstyrelsens uppdrag.
De år som det inte är riksstämma ordnas i stället en rikskonferens där alla medlemmar är välkomna. På rikskonferenserna ryms till exempel samtal, föredrag och olika aktiviteter som ska inspirera och utveckla nya idéer för hela föreningens verksamhet. Dessutom är rikskonferensen ett tillfälle att umgås, utbyta erfarenheter och ha roligt tillsammans
Naturskyddsföreningen har nationella nätverk och temagrupper. Nätverken är öppna för alla medlemmar och riktar sig till dem som är särskilt intresserade av en fråga. Nätverken anordnar träffar, utbildningar och aktiviteter och skickar ut nyhetsbrev inom sitt område. Temagrupperna är mindre grupper som samlas kring en konkret fråga.
Miljöproblem känner inga landsgränser. Därför samarbetar Naturskyddsföreningen med ett 40-tal organisationer runt om i världen, allt från globala nätverk till lokala organisationer.
I vårt utvecklingssamarbete går miljöfrågor och mänskliga rättigheter hand i hand. Dagens miljöförstörelse drabbar de fattiga hårdast som ofta är helt beroende av naturen i sin närhet för att överleva.
I myndigheten Sidas databas finns en översikt över samtliga projekt som Naturskyddsföreningen stödjer.
Ju fler vi är, desto mer nytta kan vi göra för natur och miljö. Bli medlem och månadsgivare idag så är du tillsammans med över 200 000 andra medlemmar med och kämpar för en hållbar framtid. Välkommen till Sveriges största miljöorganisation!