Så här kontrolleras att våra pengar används rätt
Naturskyddsföreningen verkar för att insamlade medel ska användas på bästa möjliga sätt för att uppnå våra mål. Vi är öppna med hur medel används och vi granskas av flera kontrollinstanser.
Naturskyddsföreningen verkar för att insamlade medel ska användas på bästa möjliga sätt för att uppnå våra mål. Vi är öppna med hur medel används och vi granskas av flera kontrollinstanser.
Naturskyddsföreningen har det så kallade 90-konto hos Plusgirot och Bankgirot, vilket innebär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll och uppfyller deras högt ställda krav. Bland annat görs en särskild årlig redovisning av Naturskyddsföreningens intäkter och kostnader som granskas av revisorer utsedda av Svensk Insamlingskontroll.
Naturskyddsföreningen är medlem i Giva Sverige som verkar för etisk och professionell insamling och har utarbetat etiska råd och regler samt en kvalitetskod som alla dess medlemmar förbundit sig att följa.
Naturskyddsföreningen följer kraven och arbetar kontinuerligt med dem.
På Naturskyddsföreningens riksstämmor väljs revisorer om verkar helt oberoende och har som uppgift att granska föreningens räkenskaper och verksamhet. Genom revisionsberättelsen rapporterar de till riksstämman.
Naturskyddsföreningen har en kapitalplaceringspolicy som reglerar hur föreningens likvida tillgångar får förvaltas. Miljömässig hållbarhet är, tillsammans med socialt ansvarstagande, centralt i organisationens kapitalförvaltning, som tydligt ska reflektera föreningens ledande ställning i dessa frågor.
Naturskyddsföreningen tar bestämt avstånd från alla former av korruption. Detta återspeglas i såväl anställdas som förtroendevaldas agerande.
Den som representerar Naturskyddsföreningen ideellt eller professionellt ska vara alkohol- och drogfri i arbetet.
Föreningens pengar används inte till alkohol. Eventuell alkoholkonsumtion vid till exempel personalfest sker på personens eget initiativ och bekostnad och ska präglas av måttfullhet.
Naturskyddsföreningens rikskansli ska i sitt interna arbete vara ett föredöme och leva som vi lär. Det uppnår vi genom hög kompetens, ständiga förbättringar, genom att i varje enskilt beslut minimera vår miljöpåverkan. Miljöskäl är också ett godtagbart skäl för en ökad kostnad.