Hamburgaren är en symbol för fossilerans matsystem. Det skulle gå snabbt, vara billigt och smaka likadant jorden runt. Det var till och med vanligt med så kallade “drive-in”-restauranger där besökaren inte lämnade sin fossilbil under hela måltiden.
En stor anledning till att snabbmaten slog igenom var det industriella jordbruket och tillgången till billigt kött. Detta gav stora negativa effekter på klimatet och djurhälsan.
Under 2020-talet höjdes fler och fler röster om att maten skulle vara lokalt odlad, småskaligt framställd, vegetarisk och helst inte komma från stora matkedjor. Aktivister och politiker drev på för nya reformer, ett nytt system där lokala bönder garanterades försäljning av högkvalitativt naturbeteskött infördes och EU:s jordbruksstöd förändrades. Samtidigt började allt fler människor äta mindre kött och mer växtbaserat.
De stora snabbmatskedjorna försökte rädda burgaren med versioner som halloumiburgare, bönburgare och odlat kött. Det höll ett tag men 2038 serverades den här sista snabbmatshamburgaren i Sverige. Men som ni vet äter vi fortfarande protein mellan två brödbitar, det går bara lite långsammare än under fossileran.
Industriella jordbruket: Odling med konstgödsel och bekämpningsmedel där målet är att uppnå så stor skörd som möjligt, ofta på bekostnad av miljöfaktorer. Används ofta som motsats till ekologisk odling.
Denna text är en del av framtidsscenariot och skolmaterialet Bortom fossilsamhället.