En lugn stund
Träna avslappning utomhus med barn i förskolan genom att blunda, vara alldeles tysta och lyssna efter naturljud. Sätt sen ord på ljud och känslor tillsammans.
- Höst
- Sommar
- Vår
I den här aktiviteten får barnen prova på att vara stilla och bara vara i naturen under tystnad. Aktiviteten är förvånansvärt givande trots sin enkelhet. För många barn känns det konstigt eller svårt i början. Med lite träning går det snart lättare att slappna av och uppskatta den ro övningen ger.
Målet med aktiviteten är att träna på att aktivt slappna av och hitta lugn.
Läroplanskopplingar (Lpfö18)
Genomförande
Titta i förväg ut ett lagom större område utomhus där det finns fin plats för barnen att sitta eller gärna ligga ner på, där du som pedagog ändå kan se alla barn.
Samla barnen. Visa var gränserna för ert område finns. Berätta om aktiviteten, att de ska få vila och blunda en stund. Under tiden som de vilar sittande eller gärna liggande ska de vara alldeles tysta.
Låt dem välja en egen plats inom området ni sett ut. Se till att det är minst 1-2 meter mellan barnen. På platsen de väljer ska de sitta eller ligga och blunda. För att detta ska gå lättare de första gångerna får de i uppdrag att lyssna efter ljud i naturen eller sina egna andetag. Berätta att när det är dags att börja så kommer du att säga: "Nu somnar vi och då blundar alla och är alldeles tysta".
Alla ska sova tills du säger: "Nu vaknar vi". Lagom tid är 1-2 minuter första gången för att sedan förlänga något när barnen vant sig vid att blunda och att ligga ner.
Återsamlas på samlingsplatsen igen för gemensam reflektion. Låt barnen berätta för varandra hur aktiviteten upplevdes. Be dem beskriva känslorna de fick av att vara ensam och uppleva en lugn stund. Låt dem också beskriva de ljud de hörde och annat de upplevde.
Arbeta vidare!
Pröva vid flera tillfällen för att barnen ska bli vana vid övningen och helst ligga ner. Utöka tiden för vilan efter hand. Aktiviteten passar också bra inför en sagostund på eftermiddagen. Berätta att vi alla behöver återhämta oss då och då för att må bra. Låt barnen sätta ord på sina upplevelser och tankar med bilder efter varje tillfälle.