Samla fröer
Starta höstterminen med en utedag då ni samlar in fröer från vilda blommor. Välj en torr och solig dag och sök upp en äng där det mesta har blommat över men där det ännu går att se olika arter.
- Sommar
- Höst
Ta med en flora, korg, handskar, sax, penna, kaffefilter och förbered gärna genom att ladda ner en app som kan hjälpa till med artbestämning . Plus fika eller matsäck förstås. Behållare för lera och jord från platsen kan behövas om ni vill göra fröbomber.
Samla och så frön från vilda blommor:
- Spana. Försök hitta till exempel liten blåklocka, prästkrage och rödklöver och se om det finns mogna frökapslar som är torra och hårda. Se upp med invasiva arter som till exempel lupin.
- Samla. Det är bra att samla fröer när det är torrt väder för att minska risken för mögel. Samla in frökapslar, skaka eller pilla ut fröna och märk upp och spara dem i kaffefilter. Om ni vill göra fröbomber kan ni även ta med lite lokal jord plus lera.
- Förvara inför sådd. Förvara fröerna torrt, mörkt och svalt tills de ska sås. Fröerna ska helst sås under hösten.
- Skapa en ny äng nära skolan. Ängsblommor vill ha näringsfattig jord, blanda gärna med sand. Fröerna behöver strös ut på blottad jord. Vattna direkt efter sådden så att fröna inte blåser bort. Täck gärna med en täckduk tills vidare för att hindra att djur äter upp fröna. Fortsätt att vattna lite lagom om det är varmt och torrt. Märk ut platsen med skyltar som eleverna har gjort.
Tänk på att:
- Låt många frökapslar stå kvar på platsen där ni samlar för att skydda blommornas återväxt.
- Det är bra att samla in minst 50 frökapslar av samma art för att få ett genetiskt rikt material.
- Växter kan vara rödlistade, invasiva eller i olika omfattning fridlysta och ska därför inte plockas.
Mer om att samla och så fröer från vilda svenska ängsblommor:
Mer om att odla egna frön, från både blommor och grönsaker, och saker att tänka på för ett bra resultat finns i denna artikel från Sveriges Natur:
Varför? Spara pengar och gynna naturen! Pollinatörer har i miljontals år utvecklats tillsammans med växter. De är anpassade till vissa arter som finns i deras livsmiljöer. Genom att hjälpa till att sprida dessa växter gynnas också insekter i din närhet.