Spåra vilda djur
Vem har ätit, bajsat eller gått här? Ge er ut i naturen och hitta spår efter vilda djur.
- Vår
- Sommar
- Höst
- Vinter
Förbered genom att skriva ut och laminera spåraffischer och bilder på svenska vilda djur. Välj ut ett lämpligt skogsområde att göra utflykt till.
Material
- Illustration: Vem har ätit här?
- Illustration: Vem har bajsat här?
- Illustration: Vem har gått här?
- Bilder på svenska vilda djur
- Mobiltelefon att ta bilder med
- Tändsticksask att jämföra storlek med
- Linjaler att mäta spår med
- Luppar och förstoringsglas
Att spåra vilda djur är ett detektivarbete. Tass- eller fotspår är lättare att hitta om det är fuktigt i marken eller allra bäst om det är snö. Bajs kan hittas året runt och ett tips är att en del däggdjur, till exempel räv gärna bajsar lite upphöjt, på en stubbe eller en sten.
Vad har djuren som har bajsat eller lämnat en spyboll ätit? Det kan vara en ledtråd till vilket djur det handlar om. Andra spår kan vara en plats där djur ätit eller gnagt.
När man ska fotografera fotspår eller bajs är det bra att ha en något föremål som jämförelse. Till exempel en linjal, en tändsticksask eller en kompis mobiltelefon som läggs bredvid. Mät längd och bredd på spåret för att lättare kunna artbestämma djuret.
Skriv ner datum, vad ni hittat och andra observationer. Spara dokumentationen så att ni kan jämföra med andra
Uppgiften kan bli en del i ett fortsatt projekt för att hjälpa vilda grannar en bit bort från er skola eller förskola. Då behöver ni undersöka vem som bestämmer över området och att ta reda på vad ni får lov att göra.