Artfakta Sveriges groddjur – 13 arter
Här finns fakta om Sveriges tretton groddjur. Till varje art finns en ledtråd till artnamnet. Klicka på pilen för att läsa mer om varje art.
Klicka på pilen för fakta, ledtråd och läte.
Klockgroda
Bombina bombina
Ledtråd: Tänk på något som visar tiden. En groda.
Fakta: Klockgrodan har en vacker svart- och orangeröd buk. Klockgrodans ögon sitter tätt ihop uppe på huvudet. Den har en trekantig pupill. Hanarna spelar högt på våren och sommaren. Sången påminner om när man blåser luft över öppningen på en tom flaska.
Lökgroda
Pelobates fuscus
Ledtråd: Tänk på något som får ögonen att tåras när man hackar den. En groda.
Fakta: När lökgrodan känner sig stressad eller hotad kan den avge en doft från huden som luktar vitlök. Därifrån har den fått sitt namn. Lökgrodan gräver ner sig på dagen. Den har en lodrät pupill, som en katt, när det är ljust.
Lövgroda
Hyla arborea
Ledtråd: Tänkt på det gröna på träden. En groda.
Fakta: Lövgrodan finns bara i södra Skåne i Sverige. Lövgrodans speciella tår med sugkoppar gör att den kan klättra i träd och buskar. Lövgrodan är klargrön med ett “exotiskt” utseende.
Vanlig padda
Bufo bufo
Ledtråd: Tänk på motsatsen till ovanlig. En padda.
Fakta: Vanlig padda finns i nästan hela Sverige förutom i fjällen. Den är beroende av fuktiga gömställen och trivs i många trädgårdar. Den sitter ofta still och väntar på att en insekt ska trilla ned framför den till middag. Den tycker också om att äta daggmask. Vanlig padda har tydliga giftkörtlar på huvudet.
Strandpadda
Epidalea calamita
Ledtråd: Tänk på en plats där man badar. En padda.
Fakta: Strandpaddan är vår minsta padda. Den har ett gult streck längs med ryggen. Strandpaddans iris (i ögat) är grön eller guldfärgad. När hanarna spelar i kör kan sången höras upp till 4 kilometer.
Grönfläckig padda
Bufotes viridis
Ledtråd: Tänk på färgen på gräs och det du får om du spiller på kläderna. En padda.
Fakta: Grönfläckig padda är ett av våra mest hotade groddjur. I Sverige är den mycket sällsynt och finns bara på ett fåtal platser i Sydsverige. Som man hör på namnet har den gröna fläckar på ryggen. Många anser att det låter spökligt men vackert när hanarna spelar. Grönfläckig padda trivs i bräckt vatten.
Långbensgroda
Rana dalmatina
Ledtråd: Tänk på en av Kalle Ankas vänner. En groda.
Fakta: Långbensgrodan kan om den känner sig hotad hoppa så högt som 2 meter. Långbensgrodans trumhinnorna sitter precis bakom ögonen och är ungefär lika stora som ögonen. Den är rosaaktig på undersidan.
Vanlig groda
Rana temporaria
Ledtråd: Tänk på motsatsen till ovanlig. En groda.
Fakta: Vanlig groda finns i hela Sverige förutom på Öland och Gotland. Den är en av våra vanligaste grodor. Färgen varierar mellan olika nyanser av beige, brun och grön. Vanlig groda tycker om att äta maskar, insekter och andra småkryp.
Åkergroda
Rana arvalis
Ledtråd: Tänk på en plats där bönder odlar. En groda.
Fakta: Åkergrodan finns i hela Sverige förutom i fjällen. När hanen ska para sig kan den bli blå i färgen. Namnet stämmer inget vidare då åkergrodan, precis som andra groddjur, trivs bäst utanför odlingsområden i fuktiga områden.
Ätlig groda
Pelophylax esculentus
Ledtråd: Tänk på motsatsen till oätlig. En groda.
Fakta: Ätlig grodan är grön i färgen med svarta fläckar. Tänk på att alla groddjur är fridlysta så ät den inte. Namnet ätlig groda kommer från att man förr trodde att låren från just denna grodart var ätbara. I själva verket kan man äta grodlår från alla grodor. Ätlig groda har två strupsäckar och när hanen spelar så ser det ut som den blåser två bubblor vid sidan om huvudet.
Gölgroda
Pelophylax lessonae
Ledtråd: Rimmar på pöl (och betyder ungefär det). En groda.
Fakta: Gölgrodan tycker om värme och förökar sig därför under den senare delen av våren. I Sverige finns Gölgrodorna i cirka 120 gölar eller mindre sjöar längs norra Upplandskusten.
Större vattensalamander
Triturus cristatus
Ledtråd: Den större av två. Inte groda eller padda.
Fakta: Salamandrar kan man säga är ”grodor med svans”. När hanarna ska para sig utvecklar de en “drakrygg” för att locka honan. Förutom under leken lever salamandrarna på land. De två salamandrarna har båda smeknamnet Skrattabborre.
Större vattensalamander behöver tillgång till både skog och vattendrag. Den är hotad i Sverige på grund av att många vattensamlingar växer igen.
Mindre vattensalamander
Lissotriton vulgaris
Ledtråd: Den mindre av två. Inte groda eller padda.
Fakta: Salamandrar kan man säga är ”grodor med svans”. När hanarna ska para sig utvecklar de en “drakrygg” för att locka honan. Förutom under leken lever salamandrarna på land. De två salamandrarna har båda smeknamnet Skrattabborre.
Mindre vattensalamander är livskraftig i hela Sverige utom i Lappland.
Mer om Sveriges groddjur:
Nyckelord: groddjur, amfibier, bilder, djur, natur, artkunskap, fakta, kväka, grodor, paddor, salamandrar.