Workshop för företag och organisationer
Bortom fossilsamhället
En kreativ workshop om klimatomställningen för din arbetsplats. Utmana ditt team att tänka bakåt för att se hur ni kan bidra till en mer hållbar framtid!
Workshop för företag och organisationer
En kreativ workshop om klimatomställningen för din arbetsplats. Utmana ditt team att tänka bakåt för att se hur ni kan bidra till en mer hållbar framtid!
Res till en framtid där Sverige har uppnått klimatmålen. Besök det digitala muséet fyllt med föremål och händelser från den fossila eran och omställningsåren. Lyssna först på berättelser om hur Sverige lämnade fossilberoendet bakom sig och blev ett mer hållbart samhälle. Skapa sedan berättelsen om hur du, din organisation eller din arbetsplats bidrog till den stora omställningen.
Släpp loss kreativiteten och fantasin i en workshop och skapa egna berättelser om hur omställningen gick till och vilken roll ni spelade. Alla instruktioner för hur ni går till väga finns här.
För vilka: Alla företag, grupper eller organisationer som vill bygga kunskap och kreativitet kring klimatomställningen. Workshopen kan genomföras i arbetslag av alla storlekar. Om det är ett stort antal deltagare kan de med fördel delas in i grupper om max tre personer.
Syfte: Att göra klimatomställningen konkret, inspirerande och känslomässigt greppbar med hjälp av kreativt arbete och diskussioner. På detta sätt leder workshopen till nya insikter om hur samhällen förändras. Den bidrar även till ett ökat engagemang för klimatomställningen och kunskap om dess möjligheter för företag och organisationer. Workshopen stärker även deltagarnas framtidskunnighet och främjar aktivt hopp. Läs mer om detta här.
Tid: Tre timmars förberedelser för workshopledaren. Cirka tre timmar för själva workshopen.
Material: Workshopen kan genomföras med enbart dator/surfplatta och internetuppkoppling. Komplettera gärna med papper, pennor, färg, och så vidare till idé- och skapandeprocessen. Se gärna till att ha en lokal där eventuella grupper kan sitta lite utspritt men ändå ha direkt kontakt med workshopledaren.
Förkunskaper: Grundläggande förståelse för vad klimatförändringar är. Film- och lästips för den som vill uppdatera sina klimatkunskaper finns längre ned på denna sida.
Bortom fossilsamhället finns även i en version för skolelever i årskurs 7-9 och gymnasiet. Du når den via knappen nedan.
Dessa tre steg tar er igenom workshopen från början till slut!
Utse workshopledare. Workshopen är en gemensam process men det behövs någon som håller ihop det hela. Utse en eller ett par personer som leder processen och som får tid att sätta sig in i materialet i förväg. Workshopen består av tre steg: en tidsresa till år 2053, ett besök på fossilmuséet där deltagarna bekantar sig med objekt från fossilåren och en avslutande del där deltagarna ägnar sig åt kreativt skapande.
Formulera målsättning. Vad vill ni att arbetet med workshopen ska leda till? Ska den hjälpa er att tänka utanför boxen i ert arbete med en intern vision eller strategi? Vill ni skapa en fysisk utställning för att skapa medvetenhet hos en extern publik? Ska ert arbete kanske ge inspiration i utformandet av ett medborgarförslag till kommunen?
Anpassa uppdraget. Kika på steg 3 och välj ett uppdrag och en presentationsform som passar er grupp och det ni vill åstadkomma. Vill ni skriva berättelsen om hur ni bidrog till den stora omställningen, skapa ett flödesschema för ert kommande klimat- och miljöarbete eller något helt annat?
Klicka under ett föremål för att läsa mer om det.
Alla texter finns även som lättlästa.
Här finns en film, en ordlista och två faktablad
om klimat och klimatförändringar.
Workshopen Bortom fossilsamhället har tagits fram i samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Lunds universitet med stöd från forskningsrådet Formas.
Materialet är en vidareutveckling av den fysiska utställningen Carbon Ruins som togs fram av Lunds universitet 2019. Det är möjligt att boka in en fysisk koffert med föremål genom Carbon Ruins hemsida. De som bokar behöver stå för transportkostnaden.
Vill du veta mer om hur fakta till materialet tagits fram eller komma i kontakt med forskarna bakom, kontakta Roger Hildingsson, Lunds universitet: roger.hildingsson@svet.lu.se