Jordbruket ska försörja och mätta en växande befolkning, bidra till ett hållbart nyttjande av jordens resurser och dessutom anpassas till ett föränderligt klimat. Det är en stor utmaning som kräver nya förhållningssätt.
Framtidens matproduktion är beroende av friska ekosystem. Jordbruket kommer alltid medföra miljöbelastningar, men kan också bidra till att stärka den biologiska mångfalden. Övergödning och föroreningar i sjöar och hav fortsätter vara ett problem och jordbrukets klimatpåverkan är stor. Utbredd användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel bidrar till urholkning av odlingslandskapets biologiska mångfald. Därför förespråkar Naturskyddsföreningen miljökloka val av livsmedel, såsom säsongsanpassade, närodlade och ekologiska råvaror. Ett jordbruk med betande djur utan kemiska bekämpningsmedel gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar.
Den biologiska mångfalden är en förutsättning för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar och Naturskyddsföreningen arbetar hårt för att förändra jordbruket – både i Sverige, EU och världen. Framtiden behöver ett hållbart jordbruk.