5 sätt att slippa bottenmåla
Sverige är ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Men det är inte bara vi människor som gillar båtar - många alger och djur sätter sig gärna på båtens undersida. Med påväxt på botten går båten långsammare och drar mer bränsle.
Att hålla båtens skrov rent med hjälp av giftig båtbottenfärg är en vanlig metod bland båtägare. Men de giftiga ämnena sprids även i vattnet och påverkar djur och växter långt bort från båten. Målning, hantering och borttagning av giftig bottenfärg är också ett hälsoproblem för båtägare. Därför är det bra om så många som möjligt använder alternativa, giftfria metoder istället för att måla botten. Förutom att det är bra för miljön är det i många fall dessutom både lättare och billigare.
Vill du veta hur man gör – kolla in den här filmen och sprid gärna till andra som äger en båt:
Kom ihåg – mängden påväxt på båtskrov skiljer sig åt mellan sötvatten, ostkust och västkust. Välj en metod som passar just din båt och det område där du har båten.
1. Unna din ögonsten en bottentvätt
Ge din båt en borst- eller högtryckstvätt. På några minuter har du en finfin båt utan både djur och alger. Och du behöver inte lyfta ett finger.
Faktum är att det bara tar ca 15 minuter att borsttvätta en båt som är 20-25 fot.
Så funkar det: I borsttvätten dras båten över roterande borstar. Högtryckstvätt erbjuds på vissa båtklubbar, varv och marinor. Då lyfts båten med kran eller dras upp på slip.
Pris: Från cirka 500 kronor per tvätt. Normalt behövs 2–3 tvättar per år i Östersjön. På västkusten behövs mer regelbundna tvättar.
Borsttvätt för dig som: har segelbåt eller motorbåt som är max 42 fot, 4 meter bred och går 2 meter djupt. I kran eller slip för dig som: har en båt som lätt kan lyftas.
2. Gå loss med borsten
Nu har du chansen! Få utlopp för aggressioner, gratis motion och gör dig kvitt beväxning på ett kick. Ta då ett dopp med borsten eller lej ut jobbet till ungdomarna i hamnen. Drar du upp båten på stranden så kommer du åt lättare.
Så funkar det: Håll koll på när påväxten etablerar sig på båten. Ta hjälp av Havstulpanvarningen, för att veta när detta sker i just ditt område.
Pris: Till priset av en borste eller upp till din förhandlingsförmåga.
För dig som: har en lätthanterbar båt och starka armar.
3. Alla uppskattar inte frisk luft – satsa på en båtlyft
Med båten ovanför vattenytan kommer du snart undra om havstulpaner och alger verkligen existerar.
Så funkar det: Dra upp båten på land eller en trailer när du inte använder den. Önskar du ett riktigt high tech-alternativ? Satsa på en båtlyft.
Pris: Gratis med handkraft, från några tusenlappar med trailer och från cirka 30 000 kronor med båtlift.
För dig som: har en mindre motor- eller segelbåt fungerar trailer. Båtlyft lämpar sig bäst för motorbåtar upp till 60 fot och 20 ton.
4. Lägg ut en skrovduk – här växer ingenting
Med en skrovduk försvinner påväxt från båtbotten. Och definitivt havstulpaner.
Så funkar det: Kör upp båten på duken vid din bryggplats. Olika dukar fungerar på olika sätt, vissa gnuggar bort påväxten från botten, medan andra sluter tätt runt båtskrovet och skapar en mörk och syrefattig miljö där varken djur eller alger trivs. På hösten tar du upp duken och spolar den ren.
Pris: 5 000–10 000 kronor.
För dig som har: motorbåt med maxlängd 32 fot.
5. Byt salt mot sött – havstulpaner dör i sötvatten
Har du båten i sötvatten eller kan du köra in den i sötvatten? Perfekt! De allra flesta alger och djur, inklusive havstulpaner, kan inte leva där.
Så funkar det: Kör in båten i sötvatten när påväxten börjar sätta sig fast i ditt område. Ligg kvar ett par dagar.
Pris: 0 kronor.
För dig som har: vilken båt som helst.
Visste du att:
- I Östersjön sätter sig havstulpanlarverna på skrovet 2–3 gånger per år, oftast i mitten/slutet av juli och i augusti/september.
- Från början är havstulpanlarver mjuka och lätta att ta bort. Efter några veckor bildas ett hårt kalkskal som blir svårare att få bort ju längre tid det får sitta kvar.
- Havstulpanerna dör efter cirka fyra dagar i luften.
- Alger som trivs på båtar behöver solljus. Därför växer de nära ytan, där du lätt kommer åt dem.
- På västkusten sätter sig många olika alg- och djurarter fast på båten under hela säsongen.
- I sjöar finns inga havstulpaner. Inte heller i Östersjön norr om Umeå.
Tillsammans med Båtunionen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna drev Naturskyddsföreningen projektet Ren båtbotten utan gift 2015-2017. Projektet finansierades av Havs- och Vattenmyndigheten och hade också en rad samarbetspartners med det gemensamma målet att minska användandet av giftiga bottenfärger och istället få folk att använda alternativa metoder för att hålla båtbotten ren.