Sök stipendium
Riktlinjer för 2024 års utlysning och beviljande av forskningsmedel
Stiftelsen Valdemar och Emmy Gustafssons Naturvårdsfond bildades 1976 med det testamenterade syftet att bland annat gynna ”vetenskaplig forskning som har till syfte att utveckla metoder och hjälpmedel för förhindrande av en fortsatt förgiftning och förstöring av den svenska naturen.” Sedan dess har en rad insatser genomförts över miljöområdet i vid mening. Naturskyddsföreningen förvaltar fonden och beslutade 2011 att öppet utlysa anslag ur fonden, handlagt av en särskild nämnd.
Till den 15 september 2024 utlyser stiftelsen totalt upp till 1 miljon kronor i form av:
- forskningsstipendier om högst 500 000 kronor vardera
- stipendier för arrangemang av vetenskapliga seminarier om högst 50 000 kronor vardera.
Utlysningen är öppen för alla ansökningar i linje med stiftelsens syfte, men ansökningar med koppling till följande områden prioriteras:
- naturnära skogsbruk
- begränsad och effektiv energianvändning.
Skicka in ansökan senast den 15 september 2024!
Formulär och anvisningar:
While the information and forms are in Swedish, applications in English are welcome.
Prioriterade områden
Klicka på pilarna nedan för att läsa om de prioriterade områdena.
Naturnära skogsbruk
Skogsbruket behöver ställas om till ett naturnära skogsbruk, men mer kunskap och starkare incitament behövs. Forskning och spridning av forskningsresultat behövs för att tillvarata de möjligheter som ett naturnära skogsbruk erbjuder, samtidigt som omställningen behöver minimera risker för både ekosystem och skogsägare i Sverige.
I den här utlysningen vill vi stödja forskning inom följande frågeställningar: Hur bedrivs ett naturnära skogsbruk i praktiken, och hur genomförs själva omställningen? Finns det vissa åtgärder som ger större utväxling än andra för att stärka ekosystem och biologisk mångfald? Hur tillvaratas och ökas skogens potential som kolsänka och hur säkras skogarnas motståndskraft mot ett klimat i snabb förändring? Hur skapas lönsamhet och bra arbetsförhållanden för de som äger och förvaltar skogen, hur ser virkesflödena ut från producent till konsument, och vilka politiska åtgärder kan bidra till en omställning till naturnära skogsbruk och till att slutprodukterna får ett högt förädlingsvärde?
Begränsad och effektiv energianvändning
En grundläggande omställning av energisystemen behövs för att nå målen i Parisavtalet eller Sveriges klimatmål. En huvudstrategi världen över är att ersätta den fossila energin med andra energislag och att samtidigt elektrifiera långt fler transporter och industriprocesser. I Sverige talar flera aktörer om behov av en fördubblad fossilfri elanvändning inom få decennier. Samma bedömningar lyfter i regel också fram energieffektivisering, men tillförsel ges störst uppmärksamhet i forskning, utredning och policy, och sociala aspekter och frågor om begränsningar omtalas sällan, trots att fortsatt hög energianvändning påverkar en rad miljö- och andra hållbarhetsmål negativt.
Mot denna bakgrund kan du inom denna utlysning söka medel för forskning om minskad energianvändning, med fokus på två huvudfrågor:
- Hur liten kan energianvändning i Sverige, inklusive elanvändningen, vara utan att det påtagligt motverkar andra hållbarhetsmål (inklusive sociala mål)?
- Vilka styrmedel och affärsmodeller kan minska den förväntade totala användningen av energi, inklusive elanvändningen, i Sverige?
Stödformer och villkor
Fonden utlyser medel för forskning och vetenskapliga seminarier. Den sökande ska vara disputerad och verksam vid universitet, högskola eller forskningsinstitut som uppfyller Formas kriterier. Både självständiga projekt och utökningar av existerande projekt är välkomna, men i det senare fallet ska det göras vara tydligt vilken utökning som möjliggörs av stiftelsens stöd. Stöd från stiftelsen ska framgå i samband med publicering, arrangemang eller dylikt.
Forskningsstipendium
Stöd på upp till 500 000 kronor per ansökan kan beviljas till forskning i linje med stiftelsens syfte och särskilt de prioriterade områdena. Stipendiet avser företrädesvis kostnader för löner, resor och publicering i open access. Indirekta kostnader beräknade enligt praxis ersätts med upp till 20 procent. Kostnader för enbart utrustning eller drift ersätts i regel inte.
Inkomna ansökningar granskas av vetenskapliga rådgivare till stiftelsen vad gäller:
- vetenskaplig kvalitet, inklusive frågeställning, genomförande och metod samt vetenskaplig kompetens
- samhällsrelevans
- kommunikativ effekt.
Som utgångspunkt ska arbetet leda till en eller flera vetenskapligt granskade publiceringar med open access. Dessutom ska den genomförda forskningens resultat och slutsatser kommuniceras till berörda målgrupper och gärna en bredare allmänhet.
Stipendium för vetenskapligt seminarium
Stipendium på upp till 50 000 kronor per ansökan kan beviljas för arrangemang av vetenskapliga seminarier eller workshops vars ändamål är att belysa och bygga samsyn kring vetenskapligt komplexa frågor av relevans för stiftelsens syfte och särskilt de prioriterade områdena. Stipendiet kan täcka kostnader för resor, logi och lokaler, men inte lönekostnader för arrangör eller deltagare (arvode till moderator är undantagsvis möjligt). Utfallet av seminariet eller workshopen ska kommuniceras på lättillgängligt sätt till berörda målgrupper och gärna en bredare allmänhet. Stiftelsen ska i förekommande fall beredas plats för att kunna närvara vid genomförandet. Granskning och urval följer i relevanta delar riktlinjerna ovan gällande forskningsstipendium.
Kontakt
Frågor som rör utlysningens prioriterade områden: Therese Börjesson, avdelningschef, 073-670 85 30, therese.borjesson@naturskyddsforeningen.se.
Övriga frågor: v.e@naturskyddsforeningen.se